Start » Galeria » Fundacja ŻP zorganizowała wypoczynek dla 22 osób

Fundacja ŻP zorganizowała wypoczynek dla 22 osób

Fundacja Życia Podkarpackiego „Podaruj Dzieciom Radość” po raz kolejny zorganizowała wypoczynek dla dzieci i młodzieży. Zimowisko sfinansowane zostało ze środków zebranych podczas 8. Charytatywnego Turnieju Halowej Piłki Nożnej, który odbył się 10 stycznia br. w przemyskiej hali POSiR.

przemysl_ferie z findacja ZP3_7_ab.

13 lutego br. dzieci i młodzież w wieku od 7 do 12 lat udały się do Weremienia koło Leska, gdzie w pensjonacie Lesko-Ski będą zakwaterowane do soboty, 20 lutego włącznie. Na uczestników wypoczynku czekają liczne atrakcje. Podopieczni fundacji codziennie dwie godziny spędzą na basenie „Aquarius” w Lesku, pod okiem wprawionego bieszczadnika nauczą się, jak przetrwać w trudnych warunkach – rozpalić ogień, filtrować wodę, zbudować szałas (Winter project), zapoznają się z techniką rzeźbienia w sianie (Sianowije). Podczas wieczoru poświęconego bieszczadzkim legendom uczestnicy zimowiska zjedzą kolację przy ognisku, słuchając niesamowitych opowieści. Planowany jest również posiłek w restauracji McDonald’s. W Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku dzieci obejrzą dawną, drewnianą zabudowę mieszkalną i gospodarczą, XVII-wieczny kościół, cerkwie bojkowskie, cerkiew łemkowską, malownicze kapliczki, szkołę wiejską, zajazd oraz obiekty przemysłowe – młyn wodny, wiatraki, kuźnie.

przemysl_ferie z findacja ZP4_7_ab

O ile pogoda pozwoli, odbędzie się kulig, chętni będą mogli także poszaleć na sankach – ośrodek Lesko-Ski znajduje się bezpośrednim sąsiedztwie stoku narciarskiego. Ponadto wychowawcy (Barbara Mrożek – kierownik wypoczynku, Grażyna Rudnicka i Piotr Jastrzębski) zaplanowali mnóstwo zabaw i konkursów z nagrodami w postaci drobnych upominków. Nie obejdzie się bez tradycyjnego pasowania na kolonistę oraz dyskotek.

Zimowisko zorganizowano z myślą o dzieciach z niezamożnych rodzin, korzystających ze wsparcia Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Przemyślu. Autokar zapewnił Zygmunt Ziober – właściciel Biura Turystycznego „Albatros”, któremu fundacja z serca dziękuje.

przemysl_ferie z findacja ZP2_7_ab przemysl_ferie z findacja ZP1_7_ab